Kampány az emberkereskedelem és szexrabszolgaság ellen

A rabszolgák a XXI. században is köztünk élnek.
A Mennyit érsz? rendezvény-sorozat egyik fő célja a társadalom érzékenyítése és szemléletformálása azzal, hogy az áldozathibáztatás helyett értsük meg az áldozattá válás folyamatát és segítsük az abból való kitörést és felépülést.

2018. Március 21-24.

Mennyit érsz? kiállítás és konferencia

2018. március 21-24.

Fata Dániel kifejezetten a Mennyit érsz? kampányhoz slammelt:

Következő eseményeink

Mennyit érsz? kiállítás

2018. március 21-24.

1073 Budapest, Erzsébet krt. 13., Golgota Budapest

Nyitvatartás: 2018.03.21. / 18:00-20:00 , 2018.03.22-24. / 10:00-20:00

Mennyit érsz? konferencia

2018. március 21.

1073 Budapest, Erzsébet krt. 13., Golgota Budapest nagyterem

www.mennyitersz.hu/

Magyarországon 35 600 ember él rabszolgaként, de világszinten ezt a számot 35,8 millióra becsülik a Walk Free Foundation 2014-es adatai szerint. Hazánkban leginkább a mélyszegénységben élők, a nők és a gyerekek, különösen a gyermekotthonokban felnövekvő fiatalok érintettek. A Mennyit érsz? kampány keretein belül hívtuk és hívjuk fel a figyelmet a társadalmunkat érintő súlyos problémára. Április 29-30-án egy kétnapos budapesti kiállításon és szakmai napon mutattuk be, hogyan segíthetünk, mit tehetünk, hogyan szoríthatjuk vissza az emberkereskedelmet.

A kiállítás szervezésével párhuzamosan elindítottunk egy facebook és instagram- kampányt, melyben igyekeztünk elérni minél több célcsoportot azzal, hogy hétköznapi emberek és közismert szereplők egy táblát tartsanak maguk előtt. A férfiak: “Igazi férfi nem vesz nőt”, a nők pedig: “Nem árucikk” üzenetét hirdetik.

A kiállításon impulzív eszközökkel mutatjuk be az áldozattá válás egyes lépcsőit, az egyes életutak sodródását. Az áldozatok legtöbbször a legtörékenyebb, legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők soraiból kerülnek ki. A kizsákmányolók célkeresztjében általában két fő célcsoport van. Gyermekotthonokban felnövekvő szeretre éhes, könnyen megtéveszthető fiatal lányok, illetve vidéki falvakban az alkoholizmus vagy elhalálozás miatti egészséges apakép nélkül felnövekvő tizenévesek. Több módszer van a beszervezésükre, csábítás, verbális és fizikai megfélelmlítés, stb. Tapasztalatunk szerint gyakori a gyermekkori abúzus, szexuális bántalmazás már egészen fiatal korban, mely miatt egyébként sem érzik testük és szexualitásuk értékét, így mintegy predestinálva vannak a szexuális kizsákmányolásra.

Oktatási és prevenciós célú rendezvényünket 14 éven felülieknek ajánlottuk – szülői engedéllyel vagy felnőtt kísérővel.

Prevenciós tevékenységünk egyik gyümölcse a Norvég Civil Alap támogatásával létrejött és a Bohócok a Láthatáron, illetve a K.V. Társulat együttműködésével megvalósult Kiállok érted c. színdarab. Az előadás az áldozattá válás folyamatáról mutat éles, valódi tükröt. Elsősorban gyermekotthonok veszélyeztetett fiataljai számára készült megelőzés jelleggel, de bárki megláthatja Magyarország egy másik arcát, életsorsok másik vetületét. Ezért szerettük volna, hogy ezen rendezvény keretein belül a nagyközönség számára is megtekinthető legyen.

A figyelemfelhíváson és a szakmai együttműködés fejlesztésén túl szándékunk az, hogy a kiállítás látogatói maguk is ráeszméljenek az ügy súlyossságára és meglássák, hogy személyesen mi mindent tehetnek az emberkereskedelem ellen és a szexuális kizsákmányolás áldozataiért.